terug in Duitsland
Door: Diana
Blijf op de hoogte en volg Diana
10 Juli 2010 | Duitsland, Berlijn
Terug in Duitsland!
Na velen verzoek (nou ja, eentje dan) gaan we nog even door met de verslagen. Het zal dus allemaal niet zo spannend meer zijn maar we zullen proberen het een beetje boeiend te maken.
Even denken, na een voorspoedige terugvlucht naar München waarbij de fietsen het nog net hebben overleefd zijn we eerst eens even een paar dagen rustig aan wezen doen. Beetje acclimatiseren en een beetje aansterken. Dat aansterken gold vooral voor mij. De laatste dag in München ontdekten we een weegschaal in onze hotelkamer en ik woog nog maar 55 kilo. En dat was al na een paar gebakjes en schnitzels en een goed ontbijt. Dat betekent dus dat ik in Turkmenistan nog wat minder woog.
Ook even op internet opgezocht waar mijn klachten op konden duiden. De symptomen hoofdpijn, duizeligheid, misselijk, darmkrampen en overgeven leek toch wel erg op een zonnesteek.
Ondanks dat het 30 graden in Munchen was voelde het heerlijk koel! We konden fatsoenlijk buiten lopen (in korte broek en hempie).
We hebben onze fietsen naar een fietsenmaker gebracht om na te kijken en ondertussen hebben wij nagedacht over de terugreis. We hebben goede fietskaarten gekocht en besloten om via de “romantische strasse” en de “R1” terug te fietsen naar Nederland. Als we nog tijd over zouden hebben kunnen we in Nederland nog een “rondje Nederland” doen.
Na 2 dagen München stapten we weer op de fiets. We hadden echt even last van een cultuurshock. We fietsten direct op een fietspad en door een park. We hoorden vogeltjes zingen en roken helemaal geen uitlaatgassen. Hoefden niet te schreeuwen naar taxi chauffeurs die niet in de spiegel keken. Nadeel was dat we ons wel weer aan de verkeersregels moesten houden. Ik parkeerde mijn fiets blijkbaar een keer per ongeluk half op een parkeerplaats voor auto’s en de automobilist die daar wilde staan werd me toch pissig. “Jeetje man, waar maak je je druk om…..zeker nooit in Iran geweest he”
Het schoot onderweg niet echt op. We kwamen steeds terrasjes tegen op mooie plekken die we niet voorbij konden fietsen. Aten ijsjes met rabarbercompote, gebakjes en dronken lekkere koele drankjes waar we in Turkmenistan alleen maar van konden dromen!
Ik denk dat we gemiddeld zo’n 65 km per dag fietsten.
Daarbij kwam nog dat ik heftig verkouden werd en nog niet helemaal op sterkte was.
We fietsten hoofdzakelijk langs riviertjes, de Tauber, Sinn, Rhön,Fulda en Weser..
Soms was het even heftig klimmen maar meestal was het heerlijk relaxed.
Iedereen zat te klagen over het warme weer. 35 graden, nou, wij vonden het heerlijk!
Soms stonden we op een camping maar als Nederland of Duitsland moest voetballen wilde Klaas in een pensionnetje of Gasthaus met t.v. Ik wilde er dan graag een balkon bij zodat ik het voetballen enigszins kon mijden.
En zo keutelden we wat aan. Tijdens het fietsen gingen onze gedachten wel geregeld terug naar vooral Iran. Naar alle mensen die we daar ontmoet hebben. Vanavond kregen we nog een mailtje van Hamed, de jongste zoon van de familie waar we 6 dagen logeerden. Hij miste ons en vroeg ons om een foto van ons te mailen.
En tijdens de etentjes ’s avonds na wat wijntjes hebben we het vaak over het afbreken van onze reis. Hadden we het niet anders kunnen doen? Wat vond jij ervan? Waar waren we nu geweest? Hoe was het gegaan als we gewoon door waren gegaan? Dat soort vragen. Maar we kwamen altijd tot de conclusie dat we er goed aan hebben gedaan om te stoppen en dat we nog wel een keer in en ander jaar in Tadjikistan gaan fietsen.
En er ontwikkelen zich ook andere fietsplannen. Bijvoorbeeld Canada, Noord Amerika.
Dit betekent dat we het fietsen in ieder geval nog lang niet zat zijn. Fietsend reizen of reizend fietsen, ik weet eigenlijk niet hoe je het het beste kunt noemen, is voor ons dé manier om wat van de natuur te zien, de cultuur te snuiven (letterlijk) en de bevolking te leren kennen.
Er zijn eigenlijk niet zo veel foto’s van Duitsland. Wij wilden jullie ook niet vervelen met al die terras foto’s en ik ben ook niet zo’n fotograaf die in Duitsland interessante foto’s kan maken van vakwerkhuizen of bejaarde fietsers dus met die paar foto’s moeten jullie het doen.
Wij fietsen nog even vrolijk verder en voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat, hele goede reis toegewenst en geniet van elke dag!
Groetjes van Klaas en Diana
10 Juli 2010 - 20:04
Jurrie En Lem:
bedank voor alle reisveslagen endiana beterschap en een goede terugreis -
10 Juli 2010 - 20:58
Margreet:
Leuk dat we jullie helemaal hebben kunnen volgen! Bewondering voor wat jullie hebben gepresteerd! Hou nu nog maar even echt vakantie, om aan te sterken!! Prettige reis terug!
Groetjes van Harry, Margreet, Channa en Nico -
10 Juli 2010 - 22:31
Grietje:
Hallo kanjers,
Geweldig om weer iets van jullie te lezen. Net als vele anderen vind ik dat jullie een zeer wijs besluit hebben genomen, om terug te keren naar het mooie Europa. Geniet nog even van jullie fietsvakantie , vooral van de vele mooie terrasjes !!!!!!Want voordat je het weet zit je weer "gewoon" bij de Kamer op het terras, met een collega,die heerlijke chocolade cupjes met slagroom met je deelt ;-) En wat voetbal betreft, Diana, wees blij dat je nu in Duitsland zit,hier in Nederland stijgt de spanning met de finale in het vooruitzicht.
Ik heb erg genoten van jullie reisverslagen, ben erg benieuwd naar nog meer details!!
Nog
heel veel plezier en tot ????
groetjes Grietje -
11 Juli 2010 - 08:11
Wim:
Dag, net op tijd voor een feestje? jammer dat jullie moesten stoppen, ik las de verhalen met veel plezier.
11 Juli 2010 - 21:29
Diana:
Hi fietsertjes,
Fijn dat jullie weer in zicht komen. Goede laatste trip en tot snel.
xxx diana -
12 Juli 2010 - 12:44
Joke En Han Gregoire:
Wat heerlijk weer wat van jullie te lezen en te vernemen dat jullie weer in een redelijke toestand van welbevinden zijn. Doe maar rustig aan met het naar huis toeren, want dat loopt ook niet weg en op de slaapkamers is het ook geen pretje met 30gr.C. nacht temperatuur. Blijf maar zolang mogelijk lekker buiten en op terasjes. Een zeer goede voortzetting van jullie reis gewenst, de groeten en tot ziens. -
13 Juli 2010 - 06:13
Inge En Marcel:
Hoi Klaas en Diana,
Jullie kunnen heel trots zijn op wat jullie tot nu toe bereikt hebben met fietsen. Petje af hoor! Gezondheid staat voorop. Een verstandig besluit om terug te gaan. Nu afkicken van het fietsen door via Duitsland terug te keren. Veel plezier! Groetjes, Marcel en Inge -
13 Juli 2010 - 09:57
Ingrid:
Geweldig om weer iets van jullie te lezen! De reis is bijna voorbij, vele mooie momenten opgedaan, die je nooit meer zult vergeten! Bewondering voor wat jullie hebben gepresteerd! Geniet nog maar even van de laatste dagen!
Groetjes Ingrid -
14 Juli 2010 - 18:53
Helenus:
groeten en we spreken elkaar
Helenus -
17 Juli 2010 - 11:31
Jansien:
Hoi Klaas en Diana,
Leuk om weer wat van jullie te lezen. Ik vroeg me al af of we nog iets zouden horen. Gisteren zei Ernest dat er weer een verhaal was van Diana. Een beetje laat maar wij zijn op vakantie geweest en daarna druk met verven in huis.
Heel veel succes met jullie terugreis. Geniet er van veel plezier.
Groetjes Ernest en Jansien -
21 Juli 2010 - 09:57
Jan Dirk:
Welcome back, Mooi dat je toch ook weer van de normale dingen kunt genieten na al die buitensporige ervaringen en cultuur schokken. tot ziens in Emmen.
Groet,
JD -
27 Juli 2010 - 22:02
Carolien:
Ha, sterke fietsers! Jullie maken wat mee. Wat een belevenis. Straks is niets meer hetzelfde, geweldige ervaringen. Fijne laatste fietsdagen nog en dan tot ziens in Emmen! -
06 Augustus 2010 - 08:40
Renée:
Inmiddels weer retour in NLD? Wij zijn 3 wk terug vanuit onze camping. Wat kort lijkt het. Verder alles goed bij jullie en in goede gezondheid?
grtjes, R.